Dipilih n Memilih…

Bismillahirrahmanirrahim…

Entah dari mana hendak dimulakan..agak pening untuk memilih antara dua. Panggilan telefon last week actually permulaan kepada sesuatu yang baru dalam hidup.  Nampaknya rezeki dah Allah tetapkan… saya tergolong dalam 21 orang yang terpilih untuk Tenaga Pengajar Muda UiTM..malangnya ada sedikit pengorbanan yang perlu di lakukan iaitu quit my study here sebab mereka mahukan pengajian di sambung di uitm  & UM sahaja.

Kalau saya pilih TPM UiTM:

pro:

1. Elaun sara hidup lebih tinggi dari yang saya perolehi sekarang di USM😀

2. Yuran pengajian di tangguh sepenuhnya.

3. Study by Course

4. Kontrak as lecturer kat UiTM selama 7 thn.

5. Maybe cos saya x-student uitm, so saya lebih familiar dengan enviroment pengajaran di sana compare to USM dari segi silibus n so on..

 Kontra:

1. kena quit master kat sini..dh 6 bulan start

2.kena pindah shah alam…sara hidup tinggi gak

3.Macam mana nak btau supervisor kat sini…dah la baik sgt…rasa bersalahnya..

kalau pilih untuk stay kat sini (USM)

Pro:

1.Dah start projek kat sini

2. Study by research…tak stress sangat

3. Environment ok, sara hidup rendah

Kontra:

1. tak ada jaminan kerja..kena cari sendiri la after grad.

2. By research kurang sikit ilmu dari segi teori..tapi bagus cos blh belajar untuk jadi good  reseracher.

Sekarang hati rasa nak memilih untuk terima..n kalau saya terima, dis month adalah bulan terakhir saya di sini untuk siapkan kerja2 yang tertangguh…

BETUL KE NI…?

KAWAN2..PLS  SUPPORT ME..HUHU

37 thoughts on “Dipilih n Memilih…

  1. so..kalo pilih TPM ade 2 kelebihan(5pro-3kontra=2) and stay(3pro-2kontra=1)..so dari segi matematiknye pilih no satu…hehe…ikut je mane2 yg hati pilih…istikharah la dulu k..dua2 pon OK!!!

  2. kalo suka ngajar tu ok la…mmg rezeki la….tp pro cons utk ngajar tu len plak cite dia….hihi…
    biasanya org kalo ad kpntgn kwgn akn lbh memilih kerja dan ‘yg ditanggung beres’..kn3….

    tp sedihnya nk tinggalkan sini T_T …
    yg byk kekurgn tu mgkin lbh kebaikannya pd ms depan..ye tak?

    moga hati + akal akn bersatu menentu arah berpandukan petunjuk dr YG LBH MNGETAHUI..
    ameen (*)(*)(*)

    • kalo blh mmg nk amik dua2 tp kang yg dikejar x dpt..yg di kendong keciciran pulak..huhu
      insyaalah setakat mintak pndapat orang awam ni😀 mostly berpihak pada TPM..tp pape pn..kn fikir lg..

  3. alhamdulillah..setakat ni keputusan dh di buat..diri ini akn melangkah ke uitm & meninggalkn USM..hehe..wish me luck k…

    p/s: master civil (highway)..cik elma ni tpm gak ek?

  4. gud luck nnti kt university bru..saya da pegi interview utk tpm ni april bru2 ni..tpi x dpt keputusan lgi..bila tnye dkt jbtn sumber manusia, katanye keputusan keluar hujung bulan mei..saya dr fakulti senibina,uitm,bt masters in heritage conservation..

  5. hi congratz dpt tpm. =)

    kalu pandangan sy, memangla uitm lebih baik. sebab wat master by course senang. research susah (ta tahula, ni kwn yg amek master by research katanya stress wat research ni). nnt da jd lecturer blehla wat research byk2 kan. yg penting master tu da ade. =P

    elaun every month dpt byk. =P

    dan yg penting jaminan keja tu ada.

    sy pun TPM gak. tp TPM 2008. apa2 pun congratz. =)

  6. baru je 1 sem. masuk master bln dec ari tu. taun depan br abes. aa kene amek ielts. tape senang je. yg penting wat exercise kat buku tu

    • hi cik moon n 8ulan4ati …
      sori kene communicate dr blog ni..cik moon..bole x crita skit mcmana tpm uitm ni punye monthly allowences,brape ye?ngn sume elaun buku,elaun komputer, sbb saya apply tpm itm jugak, dan pada mase yg same pn sya apply tpm uia. jd, kalu bole, sya nk bt sedikit analisa ttg kelebihan2 yg di offer oleh uitm dan uia.

      tq byk2 cik moon n 8ulan4ati …

    • tula.. sy pun nak tau especially pasal elaun sara hidup…
      berdasarkan sumber maklumat, setahu sy:-
      per month:-elaun tutor RM1700, elaun sara hidup – mengikut kelayakan??
      setahun:- buku RM750, perkakas RM 900.
      kalo boleh nak tau gak.. lepas at master nnt starting DM44 kerr??? so basic berapa?? ada sesaperr yg tau…… penting ni before leh decide..
      btw kalo uia berapa???

  7. Salam…saya pun calon TPM. baru dapat keputusan dan diterima..saya tengah menyambung MPA di UM…seperti anda saya juga dalam dilema kerana sekarang saya adalah pensyarah PTFT di UiTM melaka. namun kerana peluang ini lebih terjamin masa depannya kerana kerja dan kareer sudah pasti menunggu kita. Jadi terpaksa berkorban meninggalkan rakan2 pensyarah yang lain dan pelajar-pelajar..To get something we have to let go something..namun ianyan hanya sebentar. pemgorganan yang akan berbaloi. Bagi anda, sekiranya anda berminat mengajar dan memang bercita-cita menjadi pensyarah lets go for TPM..

    • ‘en arm’ dh dpt offer letter ek? intake thn ni jgak ke thn dpn? mmg dh apply master uitm ke?
      insyaallah setakat ni mmg nk amik la TPM 2 tp risau pulak sbb offer letter x dpt pn lg…dh la x smpat apply mastr uitm, dh la tpm ni valid 6 bln je..huhu takutnya..

      pasal gaji pas abis mastr ni ada test dl untk dpt gaji level DM44…slagi x pas interview 2 kt akn dpt gaji dgree dl…ni yg sy dpt tau dr lecturer2 uitm..

  8. slm..cik 8ulan4ati,
    offer letter rasenye dlm minggu dpn sampai..sya punya smpai minggu lepas..kalu ikut itm..katenye..offer letter anta berperingkat2..mengikut fakulti..jd tunggu je la..inAllah smp la tu dlm masa terdekat…

  9. salam. sy dipanggil interview utk tpm isnin nih. boleh tak kongsi pengalaman atau tips utk interview nih. klu boleh, tlg emel saya eh. tq.

  10. salam…. sy bru jer dapat offer letter TPM mggu lpas……………banyak dokumen yg kena isi….pning kpale….saya ada beberape soalan nk tnya psl TPM bcoz I still confuse….

    1. smua dokumen tmasuk agreement,med.c/up ,etc….kna hntr within 2 weeks selepas tarikh srt tu ke?
    2. saye blum ambil TOEFL/IELTS lg, so blhke hntr vdokumen2 to without sijil TOEFL?IELTS
    3.Borang SLAB/SLAI KPT tu kena isi skali ker….sbb sye full time MBA student (1st sem)…so, blum berkhidmat lagi dgn mane2 agensi krajaan…
    4.last question………brape monthly allowance (TPM) bagi yer?

    sorry bnyk soalan…..tq for your info about TPM….I appreciate its………….ok, salam sahabat TPM

    • Ya Allah..berat soalan ni sbb sy smpai skrg x dpt offer letter lg..xtau la bila UITM nk bg…dlm byk2 soalan awk 2 sy blh tlg jwb 1 je.. huhu
      da senior btau yg klo x amik test 2, itm xkn masukkn elaun smpai la amik test 2..

      so kn cpt la

  11. alhamdulillah..dh dpt offer letter tpm..tp mcm kn masuk disember ni gak..pihak uitm x bg exten thn dpn.. mmg byk sgt nk setel pasal borg 2, ielts lg,,, huhu jom sm2 peningkn kepala..xpe,susah sket untuk kesenangan ms depan😀 insyaallah

  12. salam. baru jumpa blog pasal tpm ni. alhamdulillah saya pun baru dapat. cuma nak tanya pada mantan2 tpm, bila kita terima offer tu, adakah kita akan dibenarkan terus untuk sambung master ataupun kena tunggu queue. dengar kaba lecturer2 senior akan pegi sambung belajar dulu, yang baru masuk kena tutoring, tunggu turn untuk sambung master. betul ke, mantan2 tpm?
    saya dapat 2 offer, tpm itm n felllow uni darul iman (UDM). sekarang dalam dilema xtau nak pilih mane satu. dua2 pun akan sponsor saya buat master. kalau UDM saya terus boleh sambung master. tapi kalau tpm belum tau lagi. tolong saya…

    • salam..tahniah dpt TPM…1st skali nk tanya, siti course pe? sy civil eng. uitm ni beza sket managemnt tiap2 fakulti. kalau sy dl tggu 1 thn nk dpt offer letter TPM even dia dh inform kata dpt..tp klau siti dh dpt ofer letter TPm, terus je la smbg master ikut tempoh pengajian kat ofer letter..

      siti buat coursework ke research? siti list dl pro n contra dua2 ofer ni..tgk yg mn lbh baik😀

  13. salam… encik, saya dpt interview TPM next week..sy juga Civil engineering.. diharapkan en. dpt share antara2 soalan dikemukan oleh panel time mock teaching tu? ade ujian bertulis x? siapa yg interview en masa tu? =) diharapkan en dpt berkongsi pengalaman/tips ke email saya, farihauitm@hotmail.com terima kasih saya ucapkan….

  14. huhu…..en can u help me…..saye dapt tawaran TPM 2 minggu lepas and 2 hari lepas surat biasiswa unimap pun samp…..saya rase confuse untk bt keputusan ni……ape pro n contra yg en hadapi during involved wit tpm….can u give me suggestion and share somthink wit me……….

    • erm…ssh gak nk ckp sbb sy xtau unimap punya cmne…awk dpt buat research ke coursework? civil ke? bkn pe sbb lain fak lain kisah..klo civil kat uitm ni, nnt kn thumb print 8am-5pm isnin-jumaat mcm org bekerja…huhu pastu kna ngajar 6jam seminggu. nk cuti smua kn apply mcm org kja la.. tp elaun kta dpt full xda tolak kwsp suma. x silap sy yg unimap ada tolak kwsp smua..x slp sy la..kn cek blik aggreement mcm mn

  15. oh yeke….lg 1..klu dari segi pembayaran elaun mcm mane plak…..dye bg monthly or 3 buln sekali…..so far ok x and sukar tak menjadi pemegang biasiswa TPM….komen skit….just nk tau….

    • klo amik civil ni sepnjg 2 thn ni secara ikhlasnya sy kata ssh…byk bnda kna trm dgn redho huhuhu tp nk buat mcm mn kn…kna la +ve kn dr…

      sblm ni elaun mmg dpt 3 bln skali tp skrg ni sy dh dpt 1bln skali..x sure la sbb sy sem last @ mmg da perubahan..

      awk civil ke??

      • alhamdulillah…nk grade dah………..saye budak elektrik…..tq share exprience dgn kami junior2 ni =) good luck n all d best……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s